От ДПС обявиха категорично, че приоритет за тях през настоящата парламентарна сесия е пакетът закони за преодоляване на последиците от Възродителния процес, сред които са измененията в НК за отпадане на давността за тежките престъпления спрямо човечеството.

Това става ясно от пространна позиция на Лютви Местан, разпространена до медиите, като поводът й е 30-тата годишнина от самозапалването на поета Мехмед Карахюсеинов (Мето) в знак на протест срещу престъпното посегателство на т. нар. Възродителен процес върху човешката съкровеност - име и вяра.

Местан използва повода, за да обяви категорично, че отношението към този пакет закони на ДПС е критерий за демократичната зрялост на българското общество и затова не може да се осмисли като приоритет единствено на движението.

В първия ден на 43-я Парламент, изтъква Местан, ДПС са внесли измененията в НК без претенции за авторство, защото признават и заслугите на редица политици от дясното. Сега е време добрите намерения да се реализират, подчертава лидерът на ДПС.

Той пояснява, че поставя въпроса воден не от мъст и реваншизъм - „а в името на интегритета на българското общество чрез един дълбок, истински катарзис".

Местан обявява, че мирните протести на мюсюлманското малцинство в България от 70-те години, от зимата на 1984/85 г. и Май'89 г., са българският политически аналог на Унгария'56, Прага' 68 и Солидарност в Полша от 80-те години.

Той припомня, че на 12 януари 2011 г. 41-то НС е приело Декларация, осъждаща процеса и го определя като силен политически акт, който ще стане истински само ако премине в конкретно политическо действие, за което Местан изтъква, че от движението имат вече съмнения.

По думите му, важен е въпросът кога партиите от Реформаторския блок - без изключение, са истински. Когато предлагат Декларация, осъждаща Възродителния процес, или когато твърдят чрез свои министри и депутати, че нямат идейни различия с националпопулизма в лицето на ПФ.

Затова ли поставихте пред Борисов включването на ПФ като непреодолимо условие за подкрепа и участие в Кабинета му, пита лидерът на ДПС.

Той продължава с упреците към РБ за това, че в Комисията по регионална политика всички техни представители са гласували против предложението на ДПС имената на починалите по време на Възродителния процес да бъдат служебно възстановени поради обективната невъзможност да се подаде молба до Съда в такива случаи.

Отхвърлянето на този законопроект оголва истинското лице, което Ви прави идейно съвместими с ПФ, обръща се Местан към реформаторите.

Той припомня и как след среща с крайни националисти министър на РБ съобщил, че новините на турски език ще бъдат свалени от ефира на Канал 1 на БНТ.

В тази връзка Лютви Местан за пореден път изтъква, че цената за участието на Патриотичния франт във властта ще се плати с отстъпи от демокрацията, с нови разделителни линии в българското общество.

Свидетели сме на уродливи явления като забраната роми християни да скачат във водите за християнския кръст на Богоявление, и на поредния опит за палеж и обругаване на религиозни храмове, като на 5 януари 2015 г. повторно на прицел бе „Джумая джамия" в Пловдив, мотивира се лидерът на ДПС.