Вот на доверие за премиера на Франция ще се проведе на 16 септември, съобщиха от прессекретарята на президента на страната, съобщава „Франс прес".

Манюел Валс вече обяви намеренията си да се проведе такова гласуване още миналата седмица.

Припомняме, Валс бе принуден да състави нов кабинет след неодобрение на политика на френския президент Франсоа Оланд от двама министри от предишния състав на правителството.

Президентството допълни, че кабинетът е упълномощил премиера да изложи програмата на правителството пред парламента на 16 септември, след което ще бъде гласуван вот на доверие.

Валс заяви уверено миналата седмица, че „мнозинството ще бъде там" за вота.

Очаква се работната програма да съдържа политика, наречена Пакт за отговорност, която предлага намаляване на данъците за бизнеса в замяна откриване на нови работни места, които ще бъдат финансирани от съкращаването на обществени разходи. Но тези мерки са широко непопулярни сред крайните социалисти.

Наблюдатели вярват, че е малко вероятно именно тези социалисти да гласуват против Валс. Ако премиерът не получи подкрепата на мнозинството, неизбежно е разпускането на парламента, което ще вкара Франция в дълбока криза.