Пиратите, нападащи търговски кораби по крайбрежието на Сомалия, преместват операциите си от Аденския залив към Индийския океан, съобщи ръководителят на анти-пиратската мисия на ЕС в района.

Морските разбойници се преместват от Аденския залив към океана, за да избегнат нарастващата мощ и патрули на ЕС, НАТО и страни като Русия и Китай.

„Постигнахме добър възпиращ ефект в Аденския залив", заяви командващият европейските сили контраадмирал Питър Хъдзън.

„През 2010г. ще продължи отвличането на кораби. Предполагам, че това ще става далеч от сомалийския бряг, направо в централната част на Индийския океан", добави той.

През миналата година морското пиратство достигна шестгодишен връх, като в района на Сомалия са извършени над половината от 406 атаки по света. Според различни оценки, за отвлечените 47 кораба, сомалийските пирати са получили откуп в размер на 60-80 млн. долара.

В момента според Хъдзън пиратите държат 9 кораба с 230 моряци.

Европейската операция против пиратството „Аталанта" разполага с 12 бойни кораба и въздушна поддръжка, съобщава Портал Европа.

Корабите на съюза патрулират южно от Червено море в Аденския залив и част от Индийския океан. Европейските лидери обсъждат евентуалното продължаване на операцията, която трябва да приключи през декември.