На 45 - годишна възраст почина големият български актьор Андрей Баташов.

Причината за смъртта, настъпила в 9.45 часа тази сутрин, е полиорганна недостатъчност - част от жизненоважните му органи не функционираха. Това заяви доц. Николай Петров - началник на клиниката по реанимация във ВМА.

Полиорганната недостатъчност е следствие от цироза на черния дроб и насложен сепсис, допълни още Петров.

Актьорът беше транспортиран за лечение във ВМА в началото на миналата седмица, след като на 10 ноември бе приет в кома в болница „Токуда" в София.

Преди дни лекарите установиха, че Баташов е носител и на ку-треска, която се предава от заразени животни, но има дълъг скрит период. Инфекцията се оказа фатална за актьора, тъй като черният му дроб не работеше. От петък той бе поставен и на апарат, който компенсира донякъде функциите на черния дроб и пречиства кръвта от токсините.

Стана ясно още, че чернодробна трансплантация не е била удачна, тъй като след третия-четвъртия ден от лечението на актьора е установена тази треска, която е направила невъзможна трансплантацията.

По думите на Петров Баташов е знаел за цирозата и е полагал усилия за нейното лекуване.

Началникът на реанимацията заяви, че актьорът е излязъл за известно време от комата и е бил контактен, общувал е с близки и роднини. Той беше наясно какво се случва с него, категоричен бе доц. Петров.

По думите му актьорът си е отишъл бавно и постепенно, като в последните часове от живота рязко се е понижило кръвното му налягане, което в крайна сметка доведе до спиране на сърдечната дейност. През цялото време водеща беше цирозата, разясни началникът на реанимацията.

Той подчерта, че специалистите са направили всичко възможно да спасят живота на актьора, като са приложили скъпоструващо лечение. Той допълни, че началникът на Военномедицинска академия ген.-майор проф. Стоян Тонев ще реши дали тези средства ще бъдат платени от опечаленото семейство или от болницата.

Андрей Баташов е роден на 10 септември 1965 година във Волгоград в Русия. Завършил е НАТФИЗ, където беше доцент по актьорско майсторство, има над 40 роли в театъра и киното. Той бе преподавател в театралната академия. Сред публиката особено популярен беше моноспектакълът му "Секс, наркотици и рокендрол", който е игран над 500 пъти на сцената на Театър 199 в София.

Андрей Баташов положи клетва като народен представител от парламентарната група на НДСВ на 17 октомври 2007 година. Той зае мястото на проф. Анелия Мингова, която беше избрана за член на Висшия съдебен съвет.

За себе си Андрей Баташов казваше, че най-големите препятствия пред него са в самия него.