Софийски градски съд даде ход на делото срещу Боян Тошев - прокурор от Върховната касационна прокуратура, Георги Манасиев - прокурор от Районна прокуратура Варна и Владислав Марчев.

Припомняме, тримата бяха задържани на 5 април 2007 в ресторант "Камината" близо до Съдебната палата.

И тримата подсъдими се явиха на делото.

Съдът разпита четирима свидетели. Единият от тях е бил в ресторант „Камината" на 5 април, когато са задържани тримата подсъдими.

При разпита той посочи, че не е забелязал прокурорите да си разменят предмети.

Другият свидетел се занимава със строителство и е бил нает от Манасиев да осъществи ремонт на вилата му.

Според свидетеля Манасиев му е предоставил за материали и труд по ремонта 47 000 лева. В хода на разпита не стана ясно откъде прокурорът разполага с такива средства.

Другият свидетел е от приятелско семейство на прокурора Манасиев. Той се занимава с търговия и през 2006 г. е взел 12 хил. лева назаем за участие на търгове.

Около 5 април Манасиев е поискал от свидетеля пари, като му е обяснил, че са му необходими спешно, тъй като е намерил изгодна оферта за купуване на автомобил. Свидетелят посочи, че Манасиев отдавна е търсил да си купи кола.

Свидетелят е предоставил на прокурора 8 хил. евро, с което му връща 12 хил. заем и му услужва с 4 хил. лева за кола, като не са се уговорили кога Манасиев да му върне парите.

Свидетелят допълни още, че знае от баща си, че Мансиев е взел 12-те хил., с които му е услужил от изтеглен банков заем.

Другата свидетелка Малена Филипова - шеф на отдел инспекторат на Върховната касационна прокуратура направи искане пред съда нейният разпит да се проведе при закрити врата, тъй като това което ще говори е служебна тайни и би извършила престъпление ако изнесе такива данни публично.

Съдът уважи молбата на Малена Филипова разпита й да се проведе при закрити врата тъй като тя заяви, че ако не бъде изпълнено искането й няма да даде показания.

Съдът насрочи следващото заседание на 15 февруари, когато ще бъдат разпитани останалите 6-ма свидетели по делото.