Помолен да коментира критиките на ЕК към България в новия й мониторингов доклад - особено за последните избори, премиерът Борисов каза:
"След като българите в лицето на Станишев и много такива тичат из Брюксел и го говорят това нещо... Когато от сутрин до вечер ходят там да оправдават своите неуспехи със загубата на изборите, то нищо добро не ни очаква".

Запитан какви ползи биха имали те, Борисов отговори с думите: „Че се говори нещо лошо за България. Това им е любимото нещо - да се говори лошо за България. Те считат, че това уязвява нас."

По същото време говорителят на Европейската комисия Марк Грей представи в Брюксел междинния доклад на ЕК за правосъдието и вътрешните работи у нас и в съседна Румъния.

В доклада на ЕК се изтъква, че прокуратурата разследва твърдения за изборни измами по време на президентските и местните избори през октомври миналата година.

От основно значение за общественото доверие в способността на властите да се борят с организираната престъпност и корупцията е предприемането на възпиращи санкции в случай на купуване на гласове, както и пълната прозрачност на финансирането на политическите партии, в съответствие с препоръките на GRECO (Групата държави срещу корупцията), пише още там.

В доклада се отчитат предприетите от страната ни действия в областта на правосъдието и съдебната система, но за пореден път се отправят редица критики.

В тази насока Марк Грей отбеляза създаването на специализираният съд, който функционира от началото на година, както и на специализираната прокуратура. В доклада се отбеляза още, че Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е постигнала съществени резултати, а създадената скоро комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси вече е взела първите си решения.

Въпреки това в документа се подчертава, че е налице необходимост от по-засилени действия за изпълнение на препоръките на Еврокомисията, отправени в доклада през юли.

Сред тях са подробен анализ на пропуските в съдебната и следствената практика в дела, отнасящи се до организираната престъпност и корупция. Законът за отнемане на имущество, който се обсъжда в парламента, трябва да има възможно най-широко приложение и да се опира на силни институции, за да има действителен възпиращ ефект за организираната престъпност и корупцията по етажите на властта, е записано още в доклада.

От ЕК са на мнение, че страната ни все още не е приела промените, които се очакват от прилагането на изменения Закон за съдебната власт, имащ за цел прилагането на прозрачни и обективни процедури за назначаване, повишаване в длъжност и атестиране в съдебната система, както и отдаване на приоритет на съблюдаването на етичните норми.

В доклада е записано още, че е необходимо да се реформира процесът за избор на Висшия съдебен съвет с цел постигане на по-голяма прозрачност и съблюдаване на
етичните норми, както и като важна стъпка към основна реформа на съдебната система.

Взетите до този момент решения и постановените наказания по случаи, свързани с корупция по високите етажи, измами и организирана престъпност, които се разследват или които са на съдебна инстанция, все още не са довели до убедителните резултати, необходими за постигането на действителен възпиращ ефект.

В тази връзка премиерът припомни, че той лично ясно и точно е критикувал и вътрешния министър за нападките на съдебната система и самата съдебна система за бавенето на някои от делата и подчерта, че приказките, които българи изговаря в Брюксел и Страсбург - всичко това се отразява в доклада.

Относно поредните критики към Висшия съдебен съвет Борисов заяви: „ Аз като българин, която и система да критикуват в България, ме боли. Дали е ВСС, който е избран от предишното правителство еднакво ми е тежко и неприятно, колкото и ако е от нас избран."

Борисов отново припомни поговорката, че в ада на казана на българите няма дявол, който да пази, защото никой не може да изплува от него.

По думите му най-тежките обвинения срещу България, които са намерили място в доклада са неща, изговорени от българи.

„Нашата вина е ясна, на предишните е ясна - надявам се до юли да се обединим като нация и да направим така, че да имаме добър доклад", заяви още Борисов и припомни, че сегашният доклад е технически и междинен.