Премиерът Борисов се зарече да даде Декадата на ромското включване на ДАНС.

Ще дам на Цветанов да провери тая декада какво е направено, допълни Борисов в студиото на БиТиВи, запитан за преполовилата вече Декада на ромското включване и какво се е случило с парите по тази инициатива.

Поводът е изследване на Световната банка, което показва, че голям проблем за икономиката ни е ниската образованост на ромите, от което държавата губи огромни суми всяка година.

Аз обичам хората и не искам да им нанасям щети, затова се старая да обяснявам всяка стъпка на реформите

По думите на Борисов това е огромен проблем, който ще се разреши трудно дори в следващите десетилетия, поради самата същност на ромите.

Министър-председателят бе категоричен, че не липсва кураж да бъде поискан имунитетът на Ахмед Доган. Аз отдавна съм на мнение, че след като се извършват проверките, прокуратурата действа прекрасно на бързи обороти, максимално бързо, добави премиерът.

Пари няма, кураж - бол, допълни Бойко Борисов.

Пари да можеше от някъде да намеря, да им ги дам на хората. Аз обичам хората и не искам да им нанасям щети, затова се старая да обяснявам всяка стъпка на реформите.
Аз искам да ги дам за децата, децата трябва да растат прекрасно.
Жал ми е да посегна с големия сатър да изрежа всичко, което в момента трябва да се изреже, обясни още премиерът.

По отношение на здравната реформа премиерът успокои, че няма да има закриване на болници, а ще се преструктурират и допълни, че здравната реформа се е забавила заради липса на пари и изключително голямата диалогичност в здравното министерство, както и разработените схеми от предишните управляващи.

Лекарите са знаели много добре за какво става въпрос, но не са мърдали, защото схемата е работила, малко на малката болничка, повече на по-голямата болничка, но те са си мълчали, защото схемата е работила, изтъкна Борисов.

Пари няма, кураж - бол

На въпрос дали Анна-Мария Борисова е сигурна за поста като нов здравен министър Борисов заяви, че няма да коментира докато това не бъде гласувано от депутатите.

Запитан как точно се е спрял на нея той уточни, че избира министрите от предложените му списъци с имена, след това те биват проверявани от съответните служби и ако излязат „чисти" се водят конкретни разговори.

А по отношение на Борисова „с нея се срещнах на един разклон преди Велико Търново, разговарях с нея и й предложих да заеме поста", коментира Борисов.

Относно оставката на здравния министър Божидар Нанев министър-председателят заяви: „Започнеш ли да угаждаш на много хора, започваш ли да ставаш диалогичен, приключваш като министър".

Премиерът още веднъж потвърди, че ако антикризисните мерки не проработят ще вдигне ДДС-то.

Премиерът изтъкна, че критиките на Иван Костов по отношение на здравната реформа не са правилни и допълни, че няколко пъти се е срещал с него и са коментирали ситуацията в страната.

Аз и вчера разговарях близо два часа с него. Аз слушам внимателно всеки, който иска да ми даде съвет, но дали го приемам е друг въпрос, допълни Борисов.

По повод на спекулациите с натрупаните невзети годишни отпуски според него известна вина за това имат и синдикатите, които са „спали, когато са се трупали тези отпуски".
Трябва да спре това издевателство над хората, подчерта Борисов. По думите му, не пречи висшите ръководители да си пускат отпуски, пък ако имат толкова много работа - никой не ги спира да работят и по време на отпуска.