Частни фирми не изпълнявали коректно сключените договори с военното министерство за охрана на освободени войскови имоти. Тази констатация е направена като резултат от внезапните проверки на военно-окръжните прокуратури в страната, съобщиха от прокуратурата. Образувани са 8 досъдебни производства.

По указание на Военно - апелативна прокуратура, през месец май и месец юни 2015 г. военно-окръжните прокуратури в страната извършиха внезапни проверки в териториалните структури на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната" към Министерство на отбраната (МО). Те проверяваха как се изпълняват сключените договори за охрана на освободените войскови райони с различни търговски дружества.

"Констатирани са множество нарушения във връзка с поетите задължения както от страна на фирмите, така и от представителите на териториалните звена на дирекцията. Събрани са данни, че много от обектите изобщо не се охраняват, на други охраната се осъществява от пo-малък брой охранители спрямо този, заявен при участие в процедурата за възлагане на обществени поръчки, а на някои охраната се осъществява само през деня, въпреки че е декларирана като денонощна", гласи съобщението на прокуратурата.

При проверки на тези райони служители на военното ведомство са изготвяли ежемесечни констативни протоколи, според които изпълнителите спазват клаузите в договорите. Това от своя страна е било основание военното министерство да заплаща солидни възнаграждения за осъществявана охрана, каквато за множество обекти не е била налице или е извършвана с по-малък брой охранители от заявените.

Събраните при внезапните проверки данни са оценени като достатъчни  и са образувани 8 досъдебни производства за престъпления по служба (по чл. 282, ал.1 от НК). Според текста в Наказателния кодекс:

"Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема определена държавна или обществена длъжност или с пробация".

В хода на разследванията ще се събират доказателства за това дали длъжностни лица от териториалните структури на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната" са нарушили или не са изпълнили служебните си задължения за контрол по изпълнение на сключените договори за охрана на освободени войскови райони.

Разследванията ще разкрият дали тези деяния са извършени с цел длъжностните лица да набавят за себе си или за търговските дружества имотна облага.

Припомняме, от януари 2015 година охраната на войскови имоти поскъпна с 30 %. В момента МО разполага с 1100 терена с отпаднала необходимост, за които на година харчи около 12 млн. лева за охрана. От т.г. ще трябва да заделят близо 17 милиона за тази дейност.