НДСВ следи с голям интерес управленските рокади от последните два дни, като си задава въпроса това ли са сферите, в които има най-спешна нужда от промени.

Другият въпрос, който задава НДСВ, е дали тези промени бяха обсъдени по публичен и достъпен начин.

От жълтата партия изтъкват, че най-после е време премиерът да разбере, че не ние всички сме тук заради него, а той е тук заради нас - българските граждани. „Ние му плащаме заплатата, ние му купуваме мантинелите и по смисъла на демокрацията, ние сме го направили премиер. Не той е направил граждани нас, за което е възможно и да изпитва съжаление", заявяват от НДСВ.

Според тях политиката на ГЕРБ става все по-ясна и това е политика на лутане, управленска немощ, управленска парадоксалност, на лобиране, на безогледен натиск за партийни назначения, какъвто не са чувани и виждани досега.

На този фон съвсем логично е изпадането на страната ни на 55-о място (от 59 възможни) в Годишника на световната конкурентоспособност - изследване, провежданo от швейцарския институт IMD и ползвано като компас от инвеститорите. Само преди 2 години страната ни бе далеч по-напред - на 38-а позиция.

Случаят с управителя на НОИ Христина Митрева показва липса на управленско и политическо достойнство от страна на министър Дянков. Както стана ясно, на последната им среща финансовият министър не само опитал да хвърли вината за неизпълнения бюджет върху г-жа Митрева, но е искал от нея тя публично да я поеме. А дори и неспециалистите разбраха, че бюджета на НОИ минава през парламентарни комисии, зала и гласуване.

Освен това ГЕРБ директно са представили списък със 17 имена за назначаване като директори.

В случая с уволнението на заместник-министъра на енергетиката Трайчо Трайков казва, че „животът не е съвсем честен" и, че „всеки допуска грешки, но тези на Марий Косев не са били съществени.

Министърът е признал също, че заместникът му не е бил удобен на руснаците в преговорите за „Белене" и е защитавал българският интерес? Питаме се, ако казаното е вярно - това ли е отплата и оценката за хората, които защитават българския интерес?

От НДСВ питат след всичко това българските граждани ще имат ли търпение, за да уволнят премиера чак на изборите 2013 г. или той ще изкара мандата си, защото не защитава българския интерес?