Съществува наредба, която забранява използването на озвучителни уредби за религиозни нужди, сигнализираха от ВМРО. Наредбата е приета преди две години.

Според войводите намаляването на звука, както обеща преди дни столичният кмет Йорданка Фандъкова, не е достатъчно.

Тонколоните на джамията са в разрез с тази наредба, което означава, че няма нужда от никакви преговори повече, а от директно спиране, категорични са от движението и допълниха, че системното пренебрегване на тази наредба досега е ясен знак, че всякакви компромиси занапред ще бъдат лошо решение.

От ВМРО подчертаха и че с изключение на петък, в останалите дни от седмицата джамията побира всички вярващи мюсюлмани. Затова насочени навън тонколони не са нужни. Единственото възможно изключение е в петъците, но и тогава звукът трябва да е силно намален.

Войводите отбелязват, че „с непремерените си ходове Сидеров само позволи на мюфтийството да заяви на нов глас позабравените искания за нов мюсюлмански център и отделно мюсюлманско гробище в София."

Според тях сега мюфтийството спекулира за броя на мюсюлманите в София, като премълчава умишлено факта, че огромната част от мюсюлманите в столицата не са уседнали и ползват България единствено като транзитна спирка към Западна Европа. Затова и вдигането на втора джамия е нелогично.