Институтът по молекулярна биология към БАН се разграничи от доклада за опасните хранителни добавки и оцветители. Директорката на института доц. Ива Угринова коментира, цитирана от БНР, че твърденията на доц. Георги Милошев са негово лично мнение.

Припомняме, на пресконференция миналата седмица Георги Милошев от института предупреди, че шест добавки в храните увреждат ДНК и могат да доведат до рак. Става въпрос за три оцветителя - еритрозин (Е127), индиго кармин (Е132) и фаст грийн (Е143); консервантът натриев нитрит (Е250); добавката кофеин в енергийните напитки и 4-аминоантипирин (4ААP), който много се прилага във фармацевтичната промишленост.

Според доц. Угринова когато се правят подобни изявления човек трябва да бъде по-предпазлив. По думите й, подобна категоричност възбужда социални вълнения и хората изпадат в паника. Тя уточни, че не иска да каже, че изследванията на доц. Милошев за Е-тата са несъществени и несъстоятелни, но не били достатъчни за даването на подобни оценки.

Доц. Ива Угринова обясни, че за да се прави подобно изявление, е необходимо тези резултати да бъдат потвърдени с няколко подхода. Обикновено било необходимо резултатът да се потвърди и от независима лаборатория.