Четвърт милион държавни служители са пред риска да останат без заплати, съобщи бТВ.

Сега КНСБ изчислява, че са необходими още 120 млн. лева, за да може държавните структури да функционират нормално. Синдикалната организация се закани на протести.

Най-голям е недостигът в агенции към Министерството на земеделието - 26 млн. лв, следвани от агенциите към социалното и образователното ведомства - по 20 млн. лв.

Под въпрос е дали ще има средства за предвиденото за тази есен увеличение на заплатите на учителите. От допълнителни средства се нуждаят и театрите и библиотеките, а след дни държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване" може да остане без пари.

"Държавното предприятие, което ни помага при бедствия и аварии, и когато има пожари, и когато бяха наводненията, има да получава някъде около 4 милиона лева от бюджета и нямат заплати дори за следващия месец", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му държавата дължи пари на предприятието, в което работят около 800 човека, още от миналата година.

В средата на юли премиерът Бойко Борисов упрекна министрите си, че мнозина не изпълняват заложеното в бюджета съкращаване на разходите. Тогава той заяви, че "положението не изглежда добре" и ги предупреди да затегнат финансовата дисциплина, а ако някой иска допълнителни средства, то искането трябва да бъде придружено с подаване на оставка.