С актуализираната Стратегия за развитие на висшето образование 2014-2020 ще се прекрати моделът на финансиране „парите да следват студента". Това увери служебният просветен министър Румяна Коларова, която днес приветства с новата учебна година студентите в най-стария ВУЗ у нас - СУ.

Тепърва предстои Стратегията да се приеме от 43-тото Народно събрание, но днес тя ще бъде приета от Министерски съвет с обновения си план за действие, обясни Коларова пред медиите.

Това е важен документ, остава консенсусът, който се демонстрира сега, да се покаже и в новото Народно събрание, пожела си тя. Коларова сподели и желанието си Стратегията да се приеме от депутатите дори преди сформирането на следващия кабинет, „защото това не е стратегия на служебното правителство или на предишното, тя се работи 4 години".

След нея би трябвало да тръгне реформа, за която чакаме много дълго време. Парите вече няма да следват студента, а качеството, обясни министърът. Според нея в онези специалности и ВУЗ-ове, където има качество, ще отиват парите занапред.

Когато мислим за качество на образованието, мислим и за качество на науката, двете не могат едно без друго. Няма да пропуснем финансирането на центрове за върхови постижения, за компетентности, каквито ще се създадат във всички добри български ВУЗ-ове, увери просветният министър. Според Коларова обаче 0,6% от БВП е най-оптимистичната оценка към момента за наука, 1,5% все още е висока летва.

По думите й финансирането вече ще се определя и според рейтинговата система. Не може днес да даваме 10% от парите по този критерий, а догодина да са 40%. Ще се предприемат стъпки, ще се премислят и коефициентите, определи тя стъпките, които предстоят.  40% за качество и 60% за образование е основната цел за изпълнение по финансовото разпределение  до края на стратегията.

Всеки град с университет е важен за България. Във всеки университет има специалност, която е почти уникална за България и такава, която да е сред първите три, които ще финансираме за качество. С тези думи просветният министър отвърна на питане дали този нов модел за финансиране не обрича по-малките градове, в които има висши училища.

По-важното е, че онези, които са под минималните стандарти, няма да се финансират от държавния бюджет, обясни тя. По думите й МОН ще се опита да въведе минимален стандарт, под който само частни средства могат да се привличат. Така всеки университет ще инвестира не в това, което е популярно, а в уникалното, ще се търси специализация, регионализация, аргументира се Коларова. Тя успокои, че нито едно правителство няма административни мерки в компетенциите си, по които да може да закрива ВУЗ-ове.