Преобладаваща част от регионалните стачни комитети не са дали мандат на синдикатите за подписване на предложеното от правителството споразумение. Това стана ясно днес на среща на Единния национален стачен комитет.

Около 55% от стачкуващите отхвърлиха предложението на правителството, съобщи шефът на Стачния комитет Николай Николов. Той уточни, че в провинцията около 47% от стачкуващите подкрепят проектоспоразумението, а 52.9% са против. София около 25% подкрепят, а 75% са против приемането на предложенията.

Николов съобщи, че стачният комитет в разширен състав се събира, за да очертае следващите стъпки за подновяване на преговорите. Стачката продължава, тя е ефективна и безсрочна, заяви Николов.
На въпрос дали ще спрат да стачкуват тези, които са подкрепили правителственото предложение и проектоспоразумението, Николов каза, че тези учители имат право сами да решат.

Недоволни от проектоспоразумението учители казаха, че продължават да настояват за вдигане на заплатите на три пъти по 20% и за 4.7% от БВП за образование за догодина.

На проведената среща с представители на Регионалните стачни комитети се настоя в стачното споразумение да се включи специална клауза за издръжката на обслужващите звена.

Като мотиви, с които учителите не могат да се съглясат в предложеното от правителството споразумение, е това, че не се гарантира по никакъв начин изплащането на увеличението на заплатите на педагогическия и непедагогическия персонал. Също така правителството не предлага е задоволително за учителите увеличение на работните заплати, тъй като формулировката „средна брутна работна заплата за сектора от 650 лв" при реално изплащане на такова увеличение не би била равна на исканото 20%.тно увеличение на три стъпки.
Единният национален стачен комитет продължава да обсъжда конкретните форми на протест на учителите, съощиха за news.bg.

Припомняме, след тричасова среща в петък синдикатите и кабинетът достигнаха до съгласие за споразумение.
В него е записано, че правителството поема ангажимент в бюджета за 2008 година да бъдат предвидени 470 милиона лева повече за образование отколкото за тази година.

Предложението на правителството по отношение на заплатите е от 1 ноември тази година средната брутна заплата на педагогическия персонал да стане 524 лв., а за непедагогическия - 283 лв. Към 1 юли 2008 година средната брутна заплата за педагогическия персонал да бъде 650 лв и пропорционално да бъдат увеличени заплатите за непедагогическия персонал.