Общинският съвет на Елин Пелин е решил кметът Йордан Йорданов да бъде отстранен от поста. Това е станало по време на извънредно заседание, съобщава БНР. Мотивите на общинарите са несъвместимост на заеманата длъжност с влязла в сила присъда. Йорданов не коментира решението, тъй като е в болничен.

Председателят на Общинския съвет Георги Костов обясни, че е отменено решението от 10 октомври 2014 г., с което Йорданов е избран за кмет.

Председателският съвет е посочил като първи мотив именно влязлата в сила присъда по решение на Софийския окръжен съд от 5 май тази година. Костов обясни, че става въпрос за присъда пробация. Като втори мотив общинските съветници изтъкват укриване и непредоставяне на информация и документи в нарушение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, касаещи разходването на обществени средства и обществени поръчки в особено големи размери, неизпълнение на задълженията по Закона за обществени поръчки, системно неизпълнение решенията на Общински съвет.

Решението е факт, но подлежи на съдебен контрол в 14-дневен срок. Ако не бъде обжалвано в съда и не влезе в съдебна процедура, то ще влезе в сила и тогава ще се наложи местните парламентаристи да изберат нов кмет до изборите, уточни Георги Костов.

От пресцентъра на ГЕРБ излязоха с позиция, че кметът на общината Йордан Йорданов остава на своя пост, тъй като няма решение на съда. От партията посочват, че кмет може да бъде отстранен след влязло в сила решение на съда или след решението на общинската избирателна комисия. Слуховете за отстраняването Йорданов имат за цел всяването на предизборно напрежение, категорични са от ГЕРБ.