Животът на български деца е застрашен заради забавени плащания от страна на Министерство на здравеопазването (МЗ). За това сигнализираха на пресконференция от Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца" и обясниха проблема.

Всичко започва от там, че центърът не разполага със свой автономен бюджет и практиката е всеки месец директорът на фонда да изпраща до МЗ решения за подпомагане на деца за лечение у нас и в чужбина, а министерството да преведе съответно необходимата сума пари.

"През последните два месеца обаче това не се случва", обявиха от Обществения съвет. В резултат на това в момента фондът дължи над 1,7 млн. лева на чужди клиники и още над 630 хил. лева на партньори в България.

Вече много чужди клиники отказват да приемат пациенти от държава, която не се разплаща навреме, стана ясно още на пресконференцията. "Това поставя в риск живота на децата, чието лечение тепърва предстои", предупредиха от Обществения съвет на фонда.

Те разказаха, че преди две седмици са поискали среща с Министерство на здравеопазването, но такава не се е случила до тази неделя. Тогава зам.-министърът на здравеопазването им е обяснил, че парите не са преведени заради непредоставени от директора протоколи от заседанията на Обществения съвет и средствата ще се дадат веднага, след като протоколите бъдат предадени.

"Това се случи още вчера, така че може би парите вече са преведени", посочи Красимира Величкова от Български дарителски форум.

От съвета уточниха обаче, че досега такива протоколи не са били искани, тъй като те не представляват финансови документи. "Заради чиновнически решения и второстепенни административни документи не е приемливо да се застрашава животът на деца", заявиха от съвета.

"Българската държава е взела съзнателното решение да убива деца", заключи Величкова и призова това да не продължава повече.