плейстейшънSony съобщиха, че при хакерската атака срещу онлайн геймърската услуга PlayStation Network може да са били откраднати банковите данни на част от потребителите. Мрежата със 77 млн. членове беше спряна през миналата седмица.

Според експерти по сигурността, пробивът е един от най-големите през последните няколко години. От Sony посочиха, че основната потребителска информация на част от играчите (имена, рождени дати, e-mail адреси, потребителски имена и пароли) е била на разположение на хакерите в продължение на няколко дни.

Говорителят на компанията заяви, че на този етап "не може да се изключи" вероятността да е изтекла и информация за банковите карти, тъй като не е ясно кои файлове са били откраднати. Въпреки това от Sony увериха, че трицифрените кодове за сигурност на са били изложени на риск. Потребителите до този момент не са известили за липси в банковите си сметки.

Компанията е наела външни експерти, които вече са започнали да разследват хакерската атака. PlayStation Network ще заработи „възможно най-скоро", увериха от японския гигант. В геймърската мрежа има играчи от 59 страни, като 36 млн. са в САЩ, 32 млн. - в Европа и 9 млн. - в Азия (основно в Япония).

Според експерти въобще не е сигурно дали хакерите не са успели да задигнат цялата потребителска информация на потребителите. Според първоначални изчисления, това би довело до загуби за Sony в размер на около 24 млрд. долара.

Специалистите допълват, че даже без банковите данни, хакерите могат да изработят изключително качествени подвеждащи електронни писма, тъй като вече имат информацията за контакт с играчите, знаят какви игри предпочитат и най-вероятно знаят кои от тях са по-платежоспособни.