Енвер Ходжай посети Сърбия за първи път като външен министър на независимо Косово и се обяви за „символ на суверенитета на Косово", предаде Ройтерс.

Пътуването е в рамките на организирана от ЕС среща на министри от държавите от Западните Балкани. Вчера Международният олимпийски комитет позволи на Косово да тръгне по пътя на членство и евентуално участие на игрите в Рио де Жанейро през 2016 година.

Сърбия продължава да отхвърля независимостта на бившата си южна провинция, която обяви независимост през 2008 година.

„За първи път съм в Белград от 25 години", каза Ходжай пред репортери. „Това показва колко трудно е било пътуването до Белград, въпреки че е само на четири часа път с автомобил", добави той.

Запитан за значимостта на посещението, той отговори: „Аз съм символ на независимостта на Косово".

В определената стая за срещи няма символи на държавите и разговорите са в многостранен формат, за да се избягват всякакви спекулации за сръбско признаване на Косово. Сръбските представители не коментират проблема.

Косово е признато от повече от 100 държави. Но Русия със своето вето в Съвета за сигурност не позволява на новата държава да кандидатства за членство в ООН.

Ходжай приветства „решаващия" ход на олимпийския комитет да гарантира признаване на Косово. Крайното решение за пълно членство в комитета се очаква през декември.

Косово е независима страна и никой не може да спре историята. Това, което се случи вчера, е стъпка към укрепване суверенитета на Косово, поясни той.

Президентът на Косово Атифет Яхяга е поканена на среща на индустриални държави в Белград на 31 октомври - 2 ноември, но все още не се знае дали ще присъства.

Вльора Читаку, косовският министър по европейска интеграция, бе първият министър на Косово, който посети Сърбия. Тя посети страната през юни миналата година, където участва на форум на неправителствена организация. Читаку не бе официално посрещната от сръбското правителство.