Бизнесът скочи на държавния регулатор: КЕВР не е ефективен. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев на среща в Народното събрание между работодатели, синдикати и управление по темата за кризата в сектора.

Кирил Домусчиев благодари на депутатите за днешното решение да дадат възможност на КЕВР да удължи регулаторния период. "Това е важна и първа стъпка и показва, че има желание да се работи и да се търсят решения", смята председателят на КРИБ.

По думите на председателя на АИКБ Васил Велев в енергетиката времето е спряло преди 25 години. Припомняме, вчера в подобен формат работодателските организации потвърдиха, че от утре започват протести.

Колкото по-бързо стане ясно кой кой е в българската енергетика, толкова по-ясни ще ни бъдат изказванията на някои хора, подчерта той.
Необходимо е, по мнението му, всички да направят компромиси с цел бизнесът да вдига заплати и да открива нови работни места.

Българската стопанска камара подкрепя мерките, които се предприемат, за да не се натовари бизнесът. Според Камен Колев трябва да има промяна в ценовия модел.

Той подчерта, че административните разходи в държавната енергетика са за 1,3 милиарда лева. С 10% съкращаване на тези разходи се спестяват по около 110 милиона лева близо за година в енергетиката.За един месец не може да стане всичко, но може много да се направи, смята Колев.

Синдикатите пък подкрепят промените във ВЕИ сектора и недопускането на ползване на преференции, когато се ползват публични средства. От КНСБ са притеснени за таксата за износ.

На среща с премиера Бойко Борисов той е изразил позиция, че е скептичен относно съкращенията, които се готвят в административните разходи. Синдикатите не са убедени в нуждата от съкращения в държавната администрация в енергетиката.

Според вицепремиера Томислав Дончев важното е, че КЕВР е независим, а и имало други институции, които са отговорни за случилото се в енергетиката.
"Илюзия е ако мислим, че има лесно решение", подчерта той. Според него не трябва да се вземат решения под натиск.

Времето ни е скъпо и то струва пари, заяви Дончев. Дефицитът продължава да се трупа и ситуацията не става по-лека, по мнението му.

Енергийният министър Теменужка Петкова пък настоява да се разбере защо НЕК генерира такъв огромен дефицит. Тя е убедена, че нещата в енергетиката ще придобият нормален вид.

Всеки лев в енергетиката е важен и ценен, изтъкна министърът.