Руският премиер Владимир Путин призовава България колкото се може по-скоро да се определи по съвместните енергийни проекти, които й предлага Русия, и не изключва възможността да се откаже от един от тези проекти било „Южен поток" или Бургас - Александруполис, предаде РИА Новости.

"Ако поради някакви причини вашето правителство разбере, че някакъв проект не е в интерес на България, аз съм уверен, че няма да има никакви проблеми в нашите отношения.
Ще обсъждаме този проект, който ще тръгне... Ще поемем по друг път.
Русия ще реши този проблем по друг начин, а с вас ще намерим други проекти за сътрудничество", заяви Путин във вторник по време на срещата си с българския премиер Бойко Борисов.

Борисов:
Държим на "Южен поток".
                                Още...

Припомняме, двамата се видяха за кратък разговор в Гданск, където участваха в отбелязване 70-годишнината от началото на Втората световна война.

"Единственото, за което молим, е да се определите колкото се може по-скоро", казал руският министър-председател.

Като пример Путин посочил ситуацията с нефтопровода Бургас-Александруполис, идеята за строителството на който се обсъжда вече седем години.

Така Путин отговори на изказвания на Борисов, който заяви, че на новото българско правителство, сформирано след произведените неотдавна избори, му е необходимо време за проучване на редица съвместни енергийни проекти с Русия.

България ще обяви позицията си по енергийните проекти, в които е партньор с Русия след като се запознае в детайли с договорите, сключени от предишното правителство. Това отново подчерта премиерът Бойко Борисов на срещата си с руския си колега Владимир Путин.

Договорено е работна група от руската страна да пристигне в София и заедно с българските експерти да бъдат обсъдени подробностите по поетите досега ангажименти от двете страни. Според премиера Борисов за подробното запознаване с договорите и поетите с тях ангажименти ще са необходими между два и три месеца.