САЩ спират финансирането на ЮНЕСКО, след като днес палестинската автономия стана пълноправен член на агенцията на ООН след гласуването в Париж, предаде Ройтерс.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд заяви, че САЩ не са имали избор и спират финансирането. САЩ няма да изпълнят трансфера на 60 милиона долара, който беше предвиден през ноември.

Същевременно генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви: „Не трябва да се смята, че приемането на палестинците в ЮНЕСКО ще наруши финансирането на организацията."

"Трябва да се използва този момент като прекрасна възможност да укрепим, а не да отслабим нашата организация. Свързват ни общи ценности и не бива да допускаме разногласията между членовете ни да доведат до разкол", каза тя.

По думите на Бокова позицията на делегацията на САЩ, която бе против приемането на палестинците, "застрашава стабилността на бюджета на организацията". "Ние заедно носим отговорност за обезпечаване дейността на ЮНЕСКО. Работата ни е твърде важна за човечеството", изтъкна тя.

Палестинската молба за пълноправно членство в ЮНЕСКО бе приета със 107 гласа "за", 52 въздържали се и 14 "против". Сред гласувалите "против" бяха САЩ, Германия и Израел.