Музеят по изкуствата в швейцарската столица Берн се е съгласил да приеме стотици произведения на изкуството, завещани от колекционера и търговеца на изкуство от нацистката епоха Корнелиус Гурлит.

Гурлит, който е син на търговец на произведения на изкуството, приближен на Адолф Хитлер, на когото нацистите (по-конкретно Гьобелс) са поставили отговорната задача да придобива на безценица и направо да конфискува творби, притежавани от евреи, според оценки е натрупал колекция от ценни художествени произведения, чиято пазарна стойност се оценява на около 1 млрд. евро, като в колекцията има творби и на големи художници като Пабло Пикасо и Клод Моне.

Гурлит, който почина през май, е определил музея в Берн като свой „единствен наследник", отбелязва БиБиСи.

Откриването на колекцията в неговия апартамент в Мюнхен през февруари 2012 г. доведе до изземването й от властите в Бавария и предизвика правни спорове около произведенията, придобити нелегално от нацистите.

Директорът на музея в Берн, Кристоф Шойблин, заяви на пресконференция в Берлин в понеделник, че музеят ще приеме завещанието на Гурлит. Обаче никоя художествена творба, за която се подозира, че е била заграбена, няма да влезе в музея, обеща директорът.

Музеят обеща да работи с германските власти, за да се гарантира, че всички заграбени произведения в колекцията ще бъде върнати на законните си собственици.