Още в обедните часове полицаите в няколко града на страната излязоха на протест. В редица населени меса са планирани шествия и за вечерта, предават кореспондентите на БНР в страната.

Припомняме, че междувременно стана ясно, че вътрешният министър Румяна Бъчварова е разписала заповед, с която се прекратяват трудовите договори на държавните служители, заемащи младши изпълнителски длъжности.

Около 120 служители на реда протестираха пред областната дирекция в Благоевград. Те получиха подкрепа от студенти от Югозападния университет и регионалния лидер на КНСБ. В протеста участие взеха полицаи, огнеборци и граничари.

Протестиращите не блокираха улицата, но периодично пресичаха пешеходната пътека и спираха движението.

Синдикалният лидер на местното дружество към федерацията на служителите в МВР Илия Велев е внесъл уведомително писмо в общината за протеста, който ще бъде подновен след 17.30 часа. Служителите в системата били неудовлетворени от обещанията на правителството за запазване на някои от социалните придобивки, тъй като отстояват запазване на прослуженото време и отпуската.

Бившият служител в МВР Георги Марков попита защо не се пипа администрацията във ведомството. Именно там отивали парите.

Регионалната структура на КНСБ е поела ангажимент към организацията и участието на хората в националния протест в неделя. Регионалният лидер Емануил Манолов обясни, че напълно подкрепят протеста на полицаите, защото каквото и да се предприема, трябвало да се прави в съвместен диалог, а не в монолог.

В Пловдив над 100 служители на ОД на МВР излязоха на протест пред сградата на дирекцията в обедната почивка. Те също изразиха несъгласието си с готвените от следващата година промени в заплащането, социалните придобивки и пенсионирането.

Присъстващите на мирния протест са категорични, че не отстъпват от исканията си да отпаднат всички предвидени от правителството ограничения спрямо системата, които са заложени в бюджета за следващата година.

Васко Димитров от Синдикалната федерация на МВР подчерта, че всички са много изнервени.

В 17.30 часа пловдивските полицаи отново ще се съберат пред сградата на областната дирекция. Очаква се шествие до Военния клуб, където от вчера на протест излизат и  военнослужещите. Все още не се знае дали то ще премине през централната пешеходна улица или по изключително натоварения бул. "Цар Борис Трети Обединител".

На протест сутринта излязоха и надзирателите от женския затвор в Сливен. Те изразиха недоволството си пред сградата на затвора. Към тях се присъедини и група протестиращи полицаи. Синдикалните лидери обясниха, че близо 150-те протестиращи изразяват несъгласието си в извън работно време.

Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България, обясни, че отстъпките на правителството не задоволяват протестиращите от системата на затворите. Те не били обсъждани със синдикатите.

За втори ден полицаи от Шумен се събраха на протест в обедната почивка. Те споделят, че всеки ден служители подават рапорти за напускане на системата, защото не вярват в лоялността към тя.

В Кърджали около 100 служители в системата на МВР се събраха пред паметника на Васил Левски в градския център. Те са провели мълчалив протест в продължение на един час.