Днес в Република Македония ще се проведат първите предсрочни парламентарни избори, на които депутатскии мандати ще си оспорват представителите на 16 партии.

Това съобщава РИА Новости.

Според социологическите проучвания фаворит в изборната надпревара се явява коалицията "За по-добра Македония", сформирана от управляващата ВМРО-ДПМНЕ начело с премиера Никола Груевски. Очаква се този блок може да получи подкрепата на 31% от избирателите.

Следва опозиционната коалиция "Слънце за Европа", водена от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ с 11%.

Прозгнозите сочат, че нито една партия няма да успее да получи абсолютно мнозинство в 120-местния парламент, което ще доведе до необходимостта от сформиране на коалиционен кабинет.

Добри шансове за спечелване на депутатски мандати имат участвалата в управляващата коалиция Демократическа партия на албанците /ДПА/ и опозиционния Демократически съюз за интеграция.

Право на глас имат 1, 799 млн. избиратели.

За редовността на изборите ще следят 5 800 наблюдатели, от които 464 чуждестранни.

Свои представители за изборите в Македония изпратиха Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/, Европейският съюз, САЩ, Франция, Великобритания и други страни.

Съобщено беше, че сред наблюдателите ще бъдат и сътрудници на Централната избирателна комисия на бившата сръбска провинция Косово, която в края на февруари провъзгласи едностранно независимост.

Членове на македонския парламент се избират веднъж на 4 години. Последните парламентрани избори в страната се състояха през лятото на 2006 г.

Правителствената криза в Македония се разгоря тази пролет. Разпадът на правителството започна след като от управляващата коалиция излезе Демократическата партия на албанците в знак на протест срещу това, че премиерът Груевски не изпълни редица нейни искания.

ДПА връчи на властите в Македония списък с 6 искания, сред които бяха приемане на закон за използване на албанския език като официален, увеличаване на албанците в администрацията и признаване на независимостта на Косово.

Ролята на катализатор на кризата изигра и фактът, че Македония не получи покана за членство в НАТО на срещата на върха на Алианса в Букурещ заради протеста на Гърция.

Новият парламент, който ще бъде избран днес, трябва да приеме пакет от закони, които да приближат Македония до членство в НАТО и Европейския съюз.