Група от 50-60 бежанци са протестирали с тенджери и черпаци пред РПЦ „Овча купел". Те са получили статут, но днес са настоявали за социални помощи от държавата. Това съобщават от Държавната агенция за бежанците. Протестиращите са били предимно жени и деца.

Изпълняващият длъжността директор на центъра им е обяснил, че след като вече имат статут, могат да подадат молба за финансова помощ към Агенцията за социално подпомагане. Това е възможно тъй като те се ползват с всички права и задължения на българските граждани. Подаването на молбите трябва да бъде според Закона за социалното подпомагане на Република България.

На протестиращите е напомнено, че могат да се запишат и в бюрата по труда и да кандидатстват за работа така, както и българските граждани.

Получавайки разясненията, протестиращите мирно се прибрали в центъра, поясняват от агенцията.

Не е имало инциденти и не е било необходимо присъствието на полиция.

По-рано от СДВР съобщиха за News. bg, че бежанците в лагера в столичния кв. „Овча купел" са излезли на протест. Недоволството им е срещу забавянето на издаване на документи за статута им.

Към момента протестът протича спокойно и няма напрежение. Столичната полиция превантивно е изпратили униформени, в случай, че възникнат безредици.

По информация на БНР в двора на лагера в момента са се събрали няколко десетки имигранти. Полицаите не влизат в двора, защото е под егидата на Агенцията за бежанците.

Припомняме, в края на април на протест излязоха и бежанците от центъра в кв. „Военна рампа". Тяхното недоволство също беше срещу бавната процедура по издаване на документи за бежански статут. На тогавашния протест възникна напрежение, като дори един полицай пострада.