Ново свлачище се активизира в района на Кърджали, предаде БНР. В село Енчец са засегнати над 10 къщи, други 50 попадат в зоната на разлома. Според местните хора дължината на свлачището е близо 2 километра. Те се страхуват да останат в домовете си, а общинарите са в готовност да ги евакуират.

Свлачището се е появило с дъждовете през февруари, като с топенето на снега процесът отново се активизирал. Засегнато е половината село. Пукнатините в сградите са огромни, а някои от къщите са опасни за живеене, каза кметът Юксел Бекир. "Те са съвсем млади семейства и са доста наплашени, че ще им се срутят къщите".

"В Енчец живеят над 1 000 души. Има готовност за евакуация на част от тях. Това може да стане в ученическо общежитие и разбира се, договорката ми с хотелиерите в Кърджали си остава в сила. Те изявиха готовност да поемат бедстващи хора в хотелите си", каза Бекир.

Идната седмица ще бъде направен оглед на свлачището от екип на Минно-геоложкия университет. Само за последните два месеца в община Кърджали са активизирани над 10 свлачища, засега най-голямото е в село Сипей.