Постоянният представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин е предал на генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен проекто предложение за нов договор за сигурност.

При предаването на доклада Рогозин е посочил, че разчита на откровено обсъждане на инициативата на Русия по време на предстоящото заседание на съвета НАТО - Русия, което ще се проведе на 4 декември.

За първи път руският президент Дмитрий Медведев лансира идеята за нов договор, който да гарантира евроатлантическата стабилност преди една година. Тогава той предложи създаването на нова система за колективна сигурност.

Новата система трябваше да включва равнопоставено всички държави, без да изолира която и да е и без да определя различни нива на сигурност.

Тогава Медведев обяви и принципът на трите „не", върху които трябва да се опира новата система: собствената сигурност да не бъде за сметка на друга, да не се допускат действия, които да отслабват единството на общото пространство и да не се позволява развиването на военни съюзи в ущърб на сигурността на останалите участници в договора.

Последната версия с поправки е връчена днес от Дмитрий Рогозин. Според експерти документът е изцяло обновен и на практика са изчезнали всички предложения на Медведев до този момент.

Също така анализаторите подчертават, че страните от Европейския съюз надали се нуждаят в момента от някаква нова конфигурация на сигурността.

По думите на Андрей Загорски, наблюдател и експерт по сигурност, в новото предложение на Медведев се предвижда възможност за екстрено свикване на конференции, дори и при хипотетична заплаха за една от държавите стани в договора.
Това, според коментара на Загорски пред БиБиСи, като практика съществува и в момента, така че предложението на руския президент няма да впечатли особено партньорите в НАТО.

Политологът допълва, че при такъв проект като хипотетична заплаха попада и ситуацията, ако американците решат на изградят бази в България и Румъния. Също така обаче би позволило и на Полша да постави въпроса за военните учения на Беларус и Русия.

По мнението на експерта Павел Баев обаче, повечето от страните от Европа не само не се нуждаят от нов договор, но и не се интересуват от него. От такъв договор е заинтересувана преди всичко Русия, счита Баев.

"В повечето от страните преобладава мнението, че Русия не е редови член на системата на европейска сигурност и няма да стане такъв", допълва експертът.