Германия, Италия и Франция са страните, които ще претърпят най-големи финансови загуби заради санкциите срещу Русия и въведените ответни контрасанкции.

След направен анализ Австрийският институт за икономически изследвания (WIFO) публикува графика, която сравнява финансовите загуби и отражението на санкциите върху трудовия пазар в страните-членки на Европейския съюз. Институтът е направил 3 прогнози, като представената е най-песимистичната.

Графиката представя прогноза за 2015 година, основана на математически модел, за 15 държави в Европа.

Според данните България е сред страните, които са най-малко засегнати в икономически аспект. Страната ни ще загуби едва 400 милиона евро и 62 хиляди работни места вследствие на спазването на санкциите.

За сравнение, най-големият губещ е Германия 29 милиарда и 900 милиона евро с отражение в работни места 500 000.

В Италия 300 000 ще са засегнатите работни места, а загубата се измерва в 16.3 милиарда евро. Франция губи 11.1 млрд. евро, а Великобритания - 9 милиарда евро.

Словакия, Португалия и Унгария са страните, при които загубите са съизмерими с българските.
Славакия губи 1.1 милиарда евро, като санкциите ще се отразят върху 43 000 работни места, а при Португалия загубата е 1.1 млрд. евро и 45 хиляди работни места. Унгария губи също 1.1 млрд.евро, но пък работните места са 55 хиляди.

Междувременно руското външно министерство разпространи изявление, в което за подчертава, че руският „черен списък" спрямо граждани от ЕС зависи от действията на Брюксел.

Ние нямаме нуждата да продължаваме действието на тази санкция, както това прави ЕС, тя ще продължава докогато Евросъюзът не отмени своите ограничителни мерки. В случай на отказ на Брюксел от неговия „черен списък" отговорът ни няма да закъснее, заявяват от руското външно ведомство.

Припомняме, вчера Съветът на Европа реши да продължи с половин година - до март 2016-та, действието на санкциите срещу руски и украински физически и юридически лица, които се смятат за виновни за нарушаване на териториалната цялост и суверенитет на Украйна.