Как ще се справим с климатичните изменения. Този въпрос постави зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) с ресор бюджет Кристалина Георгиева, която уважи отбелязването на 20-годишнината от създаването на Националния доверителен екофонд.

На фона на бедстващите райони в страната ни заради обилните снеговалежи, Георгиева подчерта, че не е нужно да говорим толкова много за климатичните изменения, а просто трябва да погледнем през прозореца отвън.

За нея справянето с промените на климата и въздействието им върху околната среда е задача не на бъдещото, а на съвремието.

Именно заради това еврокомисарката ни обърна поглед към инвестиционния план на Еврокомисията „Юнкер", като се похвали, че в него не случайно ключово място сред приоритетите намира именно енергийната ефективност. Като зам.-шеф на ЕК, отговарящ за бюджета, Георгиева посочи, че тази година комисията разполага със 141 млрд. евро.

20 % тях ще работят като т. нар. зелени инвестиции", подчерта еврокомисарят ни.

Тя е убедена, че всъщност ние българите имаме много по-високо екологично съзнание, но просто трябва да сме смели, за да го проявим. „Да покажем положителните връзки между икономика и екология, между общество и природа", призова Кристалина Георгиева.

Като един от основателите на Националния доверителен екофонд и на рождения му ден, тя си направи равносметка колко много е свършено дори и с не толкова много пари. „Не трябва просто да се осигуряват пари, а да се осигуряват качествени проекти", убедена е зам.-председателката на ЕК.

Тя разказа, че преди 20 години основният мотив за създаването на фонда е било убеждението, че икономиката и екологията са свързани. „Искахме да бъдем ефективни, прогресивни и прозрачни", си спомня още Георгиева и похвали всички работещи с фонда и във фонда за любовта, която имат към околната среда и към България.

Като основател на Националния доверителен екофонд от страна на Световната банка тогава, Георгиева не скри, че създаването на тази институция е струвало на банката 200 000 долара. „Фондът има капацитета да помага на страната ни да върви напред", гордо заяви еврокомисар Георгиева.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева също уважи юбилея на фонда, като в приветственото си слово увери, че той е една успешна институция, която винаги е била верен и надежден партньор на българското правителство.

Нека да променим виждането си за опазване на околната среда, като го използваме и за развитие на икономиката", призова екоминистърката.

Националният доверителен екофонд е създаден през 1995 г. благодарение на Световната банка и швейцарското правителство, които сключват сделка за дълг срещу околна среда. Основната задача на този фонд е да опази околната среда на страната ни, като ограничава изменението на климата и пази чистотата на въздуха, бори се със стари замърсявания, пречиства водите и не на последно място се грижи за биологичното разнообразие. Над 140 проекта за близо 130 млн. лева всъщност са подобрили околната среда на България в резултат на работата на екофонда.