Вреда за 371 хил. лева в Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН са открили вътрешните одитори.
Парите са източени за периода от средата на 2010 година до края на септември 2012. При проверката е установено нарушаване на вътрешните правила на института по отношение на предварителния контрол и правилата за формиране на работната заплата.

Одиторите са засекли и подправянето на първични счетоводни документи. „В БАН има прозрачност навсякъде и във всичко, включително и в неприятностите", заяви по време на пресконференция проф. Евгений Николов, който е временно изпълняващ длъжността председател на академията.

По думите му в условията на тригодишен финансов колапс, в който се намира БАН, както и тежката финансова икономическа криза на страната, няма как да няма нарушения и в академията. Към момента е уволнена касиерката на института. Подобна санкция очаква и главния счетоводител и финансовия контрольор на института. Уволнението им се бави заради изпратени поредица от болнични листове.

По време на одита е открита и фалшива диплома на главния счетоводител на института. Дипломата е представена в деловодството на БАН към 30 юни 2010 година, а проверката за нейната достоверност е дошла след подаден сигнал от колеги.
Според ръководството на БАН фалшивата диплома от УНСС е изготвена доста непрофесионално и само едно телефонно обаждане до университета е потвърдило, че те не са издавали такава.

Към момента директорът на института и директорът на финансова агенция към БАН се намират в отпуск по свое желание с цел да се намали напрежението. Засега няма данни те да са знаели за вършеното от въпросните служители. Шефът на БАН отказа да разкрие детайли относно схемата по която са действали главната счетоводителка и касиерката.

Всички документи са изпратени в прокуратурата и Главна дирекция „Национална полиция". Стана ясно, че по-голямата част от тези над 370 хил. лева са от националния бюджет.

Проф. Евгений Николов обясни, че прозрачността и публичността, която дават на този случай няма нищо общо с тежкото състояние на академията и нейния бюджет. Въпреки това, той отправи апел към правителството и лично към министър-председателя, но в обръщението си обърка името му. „Очакваме правителството и лично министър-председателят Бойко Георгиев, финансовият министър Симеон Дянков и образователният Игнатов да оценят високо усилията на ръководството на БАН за спазване на финансовата дисциплина и законите", подчерта проф. Николов.

Зам.-председателят на БАН проф. Стефан Хаджитодоров изтъкна, че Академията е най-заинтересована истината да се разкрие: „На фона на мизерията, в която съществуваме, ние бяхме шокирани от подобен сорт нарушения, които са стряскащи", заяви той и добави, че никой не е застрахован.
Шефовете на БАН призоваха управляващите да оценят стореното от тях по достойнство.