Не може да се отрече, че е трудно да превъзмогнем паметта си - първият концерт на Depeche Mode в България през 2006 г. беше и си остава чудовищно по размери и качество музикално събитие.

Седем години по-късно, след разочарованието от отменения концерт на бандата през 2009 г. у нас, Анди, Дейв и Мартин (с подкрепата на дългогодишните си съмишленици Питър Гордино (кийборд, бас китара) и Крисчън Айгнер (барабани, синтезатори) се върнаха отново на същия стадион-руина, за да покажат как чудовищността може да бъде удвоена. Сравнения нямаше, може би несъзнателни реминисценции.

Смее ли някой да възрази, че британската група е успяла не просто да запази духа на 80-те ("Eighties - im living in the eighties", както се пее в едно парче на Killing Joke), но и да го персонифицира до такaва степен, че гледайки танцуващия Дейв на сцената, човек си казва: „Това е същото момче от 80-те, дошло със воята машина на времето".

Фактът - Depeche Mode работят над нови и нови албуми. Тогава, когато в дискографията ти има величайши неща като "Music for the Masses" (1987), „Violator" (1990), "Songs of Faith and Devotion" (1993) и „Ultra" (1997), несъмнено всеки следващ албум, който се ражда в друго време, носи горчивината от това, че не можеш да стъпиш два пъти в една и съща река, някои неща се необратими, спомените остават, светът се променя, а заедно с него се променяме и ние, и музиката.

Обаче нови или стари, парчетата на Depeche Mode са създадени, за да звучат в огромни пространства, хипнотизирайки сетивата на стотици хора. Снощи ни бе представена една елегантна музикална конструкция, която е взела отличното от музиката на групата. Изненада, която тайничко си очаквал - така звучаха новите парчета на Depeche Mode в свежата пролетна вечер.

Мощни, прецизни откъм звук, послание, спектакъл (Антон Корбин е зад сценографията, кой друг). В прецизността личеше и неподправеният 80-арски дух, който надали е оставил сърцата и телата безразлични. Добавяме и върховните танцувални умения на Дейв, който преизпълваше сцената с глас и харизма.

Оттам насетне нещата са ясни като кристал, отразил се в синя светлина. Стадион "Локомотив", в своето състояние на съвременна руина свърши работа точно защото си беше като разпадащо се островче, приютило многолюдна тълпа. Ръждясал и нацепен, този български Ноев ковчег ни спаси от всичко гнетящо ни в последните месеци. Да политизираме вчерашния концерт - що за небивалица?!

Стегнат подгряващ сет от сънародниците на Depeche Mode F.O.X. в продължение на 30 минути разбуди публиката с електро поп/пънк звучене.

В 20:50 под облачното майско небе затворихме клепачи тук, за да ги отворим на друго място. „Welcome to My World" и „Аngel" приветстваха пристигането ни. И след това дойде ред на инициацията - „Walking in My Shoes".

Сравнително прясното „Precious" затвърди убеждението, че нещата при Depeche Mode остаряват красиво. Благодарни сме за „Black Celebration", която от дълго време не е била изпълнявана на живо, а "Policy of Truth" и „Barrel of a Gun" ни пренесоха още по-далече, докосвайки други хоризонти.

Задължителните самостоятелни изпълнения на Мартин Гор („Higher Love", „When the Body Speaks") украсиха нещата с четката на поетичната меланхолност. "A Question of Time ", „Enjoy the Silence" и "Personal Jesus", прекъснати от „Secret to the End", могат да бъдат разчетени като едно цяло изречение - въпрос на време е да се насладим на тишината, намирайки собствения си Спасител. Така и направихме.

Официалната част от концерта завърши лаконично с „Goodbye" , за да дойде ред на второто пришествие, без това да се приема като самоцелна религиозна метафора. „Home" и „Halo", а след това много приятната за нас изненада - „Just Can't Get Enough" (корените са си корени).

"I Feel You" и „Never Let Me Down Agаin" казаха последната дума, посрещнати от хиляди ръце, приети като обещание никой никога да не предава никого. Вчустването беше абсолютно, изцяло.

Отсъствието на „Behind The Wheel" и „It's No Good", както и на други любими парчета, остави един приятен послевкус на безкрайност и надежда. Светът е колело и който иска, рано или късно ще получи.

Виж галерия от концерта