Шефът на пожарната главен комисар Кирил Войнов е подал заявление за освобождаването му от служба в МВР, съобщи пресцентърат на вътрешното министерство.
Министър Румен Петков е приел оставката му.

Предстои внасянето в Министерския съвет на предложение президентът Георги Първанов да издаде указ за освобождаването на досегашния директор на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

По рано днес временно отстраненият от длъжност  Войнов прекара 20 минути във Военната прокуратура, където му беше повдигнато обвинение за престъпление по служба, предаде БНР.

Войнов беше придружаван от своя адвокат Даниела Доковска.
На излизане отказа коментар, а на журналистическите въпроси отговаряше с изречението "Питайте прокуратурата".

Управлявалият 12 години противопожарната служба беше отстранен временно от поста, заради проверки, които го уличават, че е използвал служебното си положение за лични облаги.
Случат с Войнов беше включен в доклад на Правителството, представен на Европейската Комисия като пример за борба с корупцията по високите етажи на властта.

Срещу Кирил Войнов и  други служители на пожарната бяха подадени сигнали за нарушаване на служебната дисциплина и злоупотреби.
Сред най-тежките обвинения беше това, че Войнов е разписал разрешение затворената дискотека "Индиго" да заработи отново.

Аферата КАТ
За извършени тежки нарушения на служебната дисциплина със заповед на Румен Петков са уволнени началникът на КАТ София Илия Илиев и началникът на сектор "Административно обслужване на гражданите" в софийския КАТ Томи Томов. Днес приключи  дисциплинарното производство на дирекция "Инспекторат" и Дирекция "Човешки ресурси". В резултат на извършените проверки на двамата е наложено най-тежкото административно наказание.

Другите обвинения срещу Войнов са, че служители на пожарната са ремонтирали апартамента на дъщеря му в София и вилата на сина му в село Дрънча.
Освен това началникът на пожарната е получавал пари като лектор във Варненския свободен университет, а секретарката и шофьорът му са ползвали служебни телефони.

Войнов е разрешавал и неправомерни задгранични командировки на своя подчинен полк. Румен Йотов, началник на сектор "Човешки ресурси" в пожарната. 
Йотов от своя страна се отблагодарявал с докарани от Германия автомобили втора употреба. Бургаските пожарникари пък били ползвани от Кирил Войнов в работното си време да ограждат парцел на сина му в Приморско.

Очаква се, след като получи материалите от Прокуратурата, министърът на вътрешните работи Румен Петков да предложи на Правителството Кирил Войнов да бъде освободен от пост.