Очаква се документите за доставка на руски газ за Украйна и транзит на горивото за Европа да бъдат подписани днес в Москва.

Премиерът на Украйна Юлия Тимошенко отниво ще направи посещение в Москва, след тежките преговори с руския й колега Владимир Путин, чиято цел бе постигане на споразумение за цените на руския природен газ и слагане край на газовата война между двете държави, превърнала в заложници много европейци.

Политическите преговори между Русия и Украйна донесоха оптимизъм, че газовата криза върви към приключване. Доставките на руски газ през Украйна могат да бъдат подновени в понеделник - веднага след подписването на съответните документи.

Според постигнатите тази нощ договорености ще бъде предоставена 20% отстъпка в цената на руския газ, при условие, че бъде запазена преференциална ставка за газовия транзит през украинска територия по цени от 2008 година.

Това означава двойно поскъпване в сравнение с цените за 2008 г., показват изчисления на експертите.

След преговорите и двамата премиери бяха категорични, че доставките за Европа ще бъдат подновени много скоро.

Въпреки оптимистичните новини за напредък в преговорите между Русия и Украйна, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че България е готова за продължителна криза. България е страната, пострадала най-много от кризата с газа.