Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) даде зелена светлина за предлаганите от ГЕРБ промени, целящи облекчаване режима за признаване на народност на сънародниците ни в чужбина.

В същото време от агенцията категорично отрязаха законопроекта на „Атака".

Парламентарната Комисия по политиките за българите в чужбина обсъди два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за българите, живеещи извън България. Единият - внесен от ГЕРБ, начело с Юлиан Ангелов, а другият - от „Атака" и по-специално от лидера на националистите Волен Сидеров. Промените обаче не бяха гласувани, тъй като становищата на Външното, Правосъдното министерство и Министерския съвет ще са готови след празниците.

И двата законопроекта имат идентична цел по отношение на проблема, а именно облекчаването на режима по придобиване на гражданство за сънародниците ни зад граница. Различни са обаче начините за решаването му според двата проекта, констатира председателят на Комисията Румен Йончев.

Ако лицето има поне един близък роднина, това да се използва като доказателство за български произход, предлагат от ГЕРБ. Уточнява се, че близък роднина може да бъде възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до шеста степен включително (т.е. до втори братовчед б.р). Според сега действащия закон българите в чужбина могат да докажат произхода си при условие, че имат възходящ роднина от български произход.

Ангелов даде два показателни примера за слабостите на нормата в момента. Децата, които са учили в България, са получили гражданство, а техните родители получават след това отказ. Герберите предлагат българският произход да се доказва с документи, издадени от български или чужд държавен орган, организация на българи, живеещи извън България, призната от компетентния български държавен орган за поддържане на връзки с тях (ДАБЧ б.р.) и от Българската православна църква. Български произход ще може да се доказва и с писмена декларация по реда, определен в Административно-процесуалния кодекс със заверени дата и подпис, а също и по общия исков ред.

Последните две години държавата и институциите абдикираха от тези хора, което налага промените, по думите на Юлиан Ангелов.

Шефът на ДАБЧ Борис Вангелов подкрепи в цялост проекта на ГЕРБ. Той обаче наблегна на текста, свързан с доказването на гражданство по линия на близък роднина. Дори промените да станат факт, много наши сънародници няма да могат да се възползват. В Албания има българско население, което по исторически причини никога не е имало документ, който да доказва, че някой роднина е българин. По този повод Вангелов е на мнение, че ще е нужно пълно действие на алтернативните способи, свързани с организациите в и извън страната ни.

Не толкова радушно възприема промените герберът Димитър Танев. Според него легализирането на издаването на документи ще допринесе за нови кръгове, занимаващи се с издаване на фалшиви документи. „Около 6500 избиратели с български паспорти, македонци, има в Петрич", заяви той и допълни, че българските паспорти в Македония са около 110 000. Колко от тях остават да живеят в България или се възползват само от паспортите да пътуват свободно в Европа, попита Танев с доза подозрение. Колкото повече облекчаваме режима, ще ставаме повече по документи, а в страната все по-малко като брой, категоричен е той.

Ангелов обаче се опита да обори колегата си, като изтъкна и икономическите ползи. Една част от въпросните 6500 души, по думите му, идват на почивка в България, оставят пари тук. Те идват в страната по различни поводи - да си регистрират автомобила, плащат данъци и винетки в България, изреди Танев. От друга страна той изтъкна, че всяко семейство има право да храни своите деца. Не е лошо, а похвално, според него, ако се възползват и отидат в Европа по този повод.

Атакистите предлагат освен с удостоверение от агенцията, български произход да се доказва и с документ, издаден от организация на българите в чужбина, която е във връзка с нашата ДАБЧ.

Шефът на агенцията обаче намира, че идеята на националистите не решава основния проблем, свързан с разширяване на възможностите за удостоверяване на български произход. Промените няма да въздействат нито положително, нито отрицателно, подчерта Вангелов. По думите му, кандидатстващите отново ще трябва да се явяват в агенцията, за да получат удостоверение.

Така шефът на ДАБЧ попари идеята на „Атака", въпреки че до известна степен вносителите искат да облекчат работата на агенцията.