Има несъответствия при отчитането и фактурирането на месечното потребление на абонатите на "Енерго-Про". Това е установила проверка, направена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, се казва в съобщение на регулатора.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) извърши проверка за отчитането и фактурирането на количествата електрическа енергия, съгласно действащата нормативна уредба. Бяха констатирани несъответствия между утвърдените от ДКЕВР Общи условия и тяхното прилагане от страна на лицензираните дружества „Енерго-Про Мрежи" АД и „Енерго-Про Продажби" АД, се казва в съобщението.

Обявеният график за отчет на електроенергия в издадените за месец декември 2014 г. фактури не съвпада с реално извършения от дружеството междинен отчет. Клиентите не са били своевременно информирани за промяната на графика, съгласно чл. 23, ал. 1 от Общи условия за достъп и пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на „Енерго-Про Мрежи" АД.

В изпълнение на разпоредбите на Закона за енергетиката и нормативната уредба, на дружеството ще бъде връчен Констативен протокол.

Припомняме, че получаването на двойни фактури за ток с еднакъв падеж притесни абонатите на компанията и доведе до недоволство, от което последва обсъждане на политическо ниво, както и обяснения пред енергийната комисия в парламента от страна на ЕРП-то.