Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски смята, че не е обосновано деца, които имат нужда от лечение в чужбина, да чакат по 3-4 месеца.

Той се срещна вчера с депутати от ПГ на Българска нова демокрация (БНД) и членове на обществения съвет на център "Фонд за лечение на децa".

Лидия Шулева отбеляза обаче, че все още дарителите не са толкова много, колкото се е очаквало.

Тя обясни, че с постановлението, с което в момента действа фондът, процедурата и пътят за изпращането на децата, които имат нужда от лечение в чужбина, е излишно дълъг.

Друг проблем според Шулева е фактът, че ако фондът не усвои парите от държавната субсидия, която получава, те се връщат на държавата.

Тя предложи да се създаде закон, с който да не е нужно пари да се връщат обратно в държавата и така център "Фонд за лечение на децa" да може да натрупва средства.

Директорът на фонда Николай Добрев също отбеляза, че най-сериозният проблем е бавното придвижване на документацията от Министерството на здравеопазването(МЗ) до Обществения съвет на фонда и обратно до МЗ.

Министър Гайдарски обеща, че ще бъде направено всичко възможно, за да се съкрати процедурното забавяне до минимум.

Той посочи, че досега не е имало случаи, в които да не се изпращат на лечение деца поради липса на пари.

Гайдарски отбеляза, че е задължил и членовете на бордовете на болниците да даряват 10 на сто от възнаграждението си на център "Фонд за лечение на деца".

От септември до момента 4 деца чакат да бъдат изпратени на лечение в чужбина, информира още Николай Добрев.