Реално ние очакваме от „Газпром", а не те от нас.

С този отговор министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков се противопостави на твърденията на опозицията в парламента, че българската страна не е дала отговор на въпрос на руската компания дали могат да се увеличат обемите на транспортиран газ през България по тръбите на „Южен поток".

Според министър Трайков в момента се правят изчисления и експертни проучвания и принципно въпросът дали сме съгласни да се увеличи транзита на газ от 30 на 60 милиарда не е толкова прост. Българската страна е изпратила запитване относно искането и очаква графикза експертни срещи с "Газпром", обясни Трайков.

Позицията на България за „Южен поток" като важен проект потвърди министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.
Той обясни, че в момента БЕХ работи съвместно с „Газпром" по съгласуване на график за предстоящата работа по строителството, като вече е изготвен индикативен график на работните срещи. Работата е достигнала до създаването на прединвестиционно проучване за участъка на българската територия.

В момента се правят и първоначалните проучвания по юридическия обхват на компанията, която ще управлява газопровода. Засега са предвидени равни дялове за участие на БЕХ и „Газпром".

Не подписваме договори в 12 без 5, през нощта, под натиск или без да е имало обществено обсъждане. При осъществяването на енергийните проекти в България се следи преди всичко за българския национален интерес, увери от своя страна външният министър Николай Младенов.

От парламентарната трибуна той открои два фундамента, върху които се основава българската политика в тази сфера - диверсификацията на енергийните източници и сигурността на енергийните доставки.

„Набуко" е приоритетен именна заради осигуряването на тази диверсификация, това е прозрачен, пазарно ориентиран проект", подчерта Николай Младенов.
По думите му това, че България дава приоритет на „Набуко" не означава, че България подценява отношението си с Русия като важен партньор.

„Нашето желание е енергийните източници да бъда проблем който да се разглежда в рамките на целия ЕС - в посока на сигурност и диверсификация", допълни Младенов.
Според него включването на други страни в проекта „Южен поток" - като Румъния например - не означава, че България се измества и тези информации са медийни спекулации. Младенов увери още, че проектът продължава да се разглежда но вече като целесъобразност и на фона на националния интерес.

В отговор на въпрос на депутата от БСП Петър Димитров, Младенов посочи, че интересите на България включително и в енергийната сфера трябва да се разглеждат на фона и на ЕС, и на НАТО, тъй като „членството на България не е временно явление".
"А енергийната сигурност може да се превърне в заплаха за националната сигурност", предупреди Николай Младенов.