Европейската комисия откри нова наказателна процедура срещу България, съобщи БНР. Тя е заради преносимостта на номерата на фиксираните телефони.

Във всички останали държави-членки на ЕС гражданите могат да сменят оператора на фиксирания телефон като запазят стария си телефонен номер. Процедурата отнема в различните страни средно около седмица.

Българските граждани обаче все още нямат такава възможност, констатира ЕК.

От там припомнят, че българските власти са получили две години допълнителен срок да въведат тази услуга в съответствие с европейските стандарти, но и след изтичането му на 1 януари тази година резултати още няма.

Еврокомисарят по телекомуникациите Вивиан Рединг подчерта, че преносимостта на телефонните номера е важен елемент за конкуренцията на пазара и разширява възможностите на хората за избор. Затова тя призова българските власти да действат възможно най-бързо в интерес на потребителите.

Откритият първи етап на наказателната процедура предвижда двумесечен срок за реакция. Ако след изтичането му няма задоволителни резултати, следва втори и трето писмено предупреждение и после случаят може да бъде отнесен до Европейския съд.
.