Официални представители на египетското движение „Мюсюлмански братя" отхвърлиха плана на временния президент Адли Мансур за провеждане на нови президентски избори, отбелязва БиБиСи.

Водещата фигура в „Мюсюлмански братя" Есам ал-Ериан обяви, че планът за конституционни промени и провеждането на вот следващата година е крачка назад за страната.

Ериан подчерта, че декларацията на Мансур е „конституционен декрет от човек, който е назначен чрез преврат".

Ахмад Абу-Бараках, правен съветник на Партията на свободата и справедливостта, обяви, че указът е „невалиден и незаконен".

Припомняме, президентът Мохамед Морси беше свален от военните след седмици на протести срещу управлението му. Вчера най-малко 51 души загинаха и около 450 души бяха ранени при сблъсъци до казарми в Кайро, където поддръжниците на Морси смятат, че е задържан.

Късно вчера Мансур подписа декрет за създаване на комисия в рамките на 15 дни, която трябва да подготви проектоконституция. След това промените ще бъдат подложени на референдум, който ще бъде организиран в рамките на четири месеца. След това той ще павира пътя за парламентарни избори - най-вероятно ще се проведат в началото на 2014 година. Веднъж щом парламентът се свика, ще се проведат избори за нов президент.