Американският президент Джордж Буш държа последната си предизборна реч часове преди гласуването за конгресмени, което обещава нелека надпревара.

В последното си обръщение към избирателите Буш заяви, че опозицията - демократите ще увеличат данъците и ще бъдат меки в борбата си срещу тероризма.

От АФП коментират, че Буш „рециклирал" послание, което му осигурило победа през 2002 г., и заявил, че армиите на републиканците имат ясното съзнание, че „сме във война" с терористите, докато демократите нямат планове за това как да я спечелят.

Жестоките критики не са план за победа. Да умуваш, когато вече е късно за действие, не е стратегия. Ние имаме план. Останете с нас и страната ще бъде по-добре," обърна се Буш към хилядите си симпатизанти в Тексас.

От АФП коментират, че политическата сила на Буш е отслабена заради критиките срещу войната в Ирак и социологическите проучвания отчитат спад в доверието към Републиканската партия.

Ако искате ниски данъци, гласувайте за републиканците. И когато отивате към урните, не забравяйте, че сме във война и ако искате страната да направи всичко, за да ви защити и в същото време да положи основите на мира, в който ще живеят бъдещите поколения, гласувайте за републиканците," призова Буш.

Очаква се рано във вторник (българско време  - ранния следобед) той да гласува в град Кроуфорд, в Тексас, след което веднага да замине за Вашингтон, където ще научи първите резултатите от изборите, които ще определят последните две години от управлението му.