Вестта за смъртта на Гари Мур потресе не само фенове, но и музиканти.

58-годишният китарист издъхна в съня си по време на почивка в Испания. Все още не са ясни причините за смъртта му, като най-вероятно става въпрос за сърдечен проблем.

Несъмнено Гари Мур бе един от големите блус рок китаристи. Името му с напълно основание може да се изрича заедно с великите Джими Хендрикс и Стиви Рей Воон. (Да си припомним феноменалния начин, по който Гари свиреше Voodoo Child и Red House на Хендрикс.)

Изключително агресивен китарист, раздаващ се на 100 процента, Гари Мур ще бъде запомнен и с впечатляващите си вокали и как иначе - блус рокът не прави компромиси, когато става въпрос за пеене.

Минал през големите години на Thin Lizzy, Гари Мур започва да свири блус по единствения възможен начин - със свобода, страст и виртуозност.

И слава на Бога, че българските рок фенове успяха да видят и чуят великия Гари. На 8 септември 2007 година той свири два часа пред претъпканата зала в НДК. Направи го така, както очаквахме - истински и свободно, както през всичките си 30 години на сцената.

Ерик Бел, друг китарист в легендарната група Thin Lizzy, коментира пред БиБиСи, че все още е в шок. „Не мога да го повярвам. Той беше съвсем здрав", каза Бел. По думите му, светът е загубил „невероятен изпълнител и отдаден музикант".

„Да свириш с Гари беше нещо невероятно. Той беше страхотен изпълнител и страхотен човек", каза пред „Юнайтед Прес" друг член на бандата, Скот Горхъм.

Браян Адамс, който е свирил на една сцена с Гари Мур, написа в Twitter „Почивай в мир, Гари Мур", посочвайки, че сме загубили един невероятен китарист.

Едно е сигурно, триото Мур - Хендрикс - Стиви Рей би звучало страхотно. Гари отиде при великите си събратя и сега Red House, Texas Flood и Still Got The Blues спокойно могат да продънят небесните селения.