Пекински съд наложи глоба на клиника по психиатрия, лекувала с електрошок хомосексуален пациент, съобщава ABC news. Този случай е първият регистриран за Китай опит за „терапевтично преобръщане". Магистратите са отредили клиниката да изплати 3 500 йени, равни на 560 щатски долара, за да компенсира Янг Тенг за цената, която е заплатил за терапията. Пациентът е поискал повече от 2 хиляди долара обезщетение и заради претърпените щети и други разноски, но молбата му не е била уважена.

Адвокатът на Тенг е обяснил, че съдиите са преценили, че е било неправомерно прилагането на електрошокова терапия, тъй като хомосексуалността не изисква лечение. Припомняме, че още през 2001 година Китай декласифицира сексуалното влечение към същия пол като психично разтройство.

Юристът на пострадалия пациент се е опитал да заведе дело и срещу фирма, която рекламирала клиниката, но жалбата му била отхвърлена.

Открит по телефона, Янг е коментирал, че е много доволен от резултатите, които е постигнал в съда, като признава, че не е очаквал да спечели заведеното дело. Съдът застана зад мен, той подкрепи твърдението, че хомосексуализмът не е психично заболяване, което изисква лечение, радва се Тенг.

Той признал, че освен електрошок, терапията е включвала и хипноза, а електричеството му причинило и физически, и емоционални проблеми. Оказало се, че китаецът се подложил доброволно на терапията през февруари тази година, тъй като бил подложен на натиск от страна на семейството си да се ожени и да ги дари с внуци. Той обаче не очаквал по никакъв начин, че лечението ще включва такива методи.

Янг е доволен и от това, че присъдата ще послужи като стимул и за други адвокати да се заемат съдебно с това да прекратят практиката клиники да предлагат подобни терапии. Според него случилото се ще е добър пример за родителите да не заставят децата си с хомосексуални наклонности да се подлагат на подобни лечения.