Световните запаси от петрол ще се изчерпят до пет десетилетия, ако през този век не се намерят нови големи енергоносители. Една от причините за очаквания недостиг е, че производството на на близо 90% от всички стоки се базира на петрола.

Това коментира радио "Дойче веле".

На малцина вероятно е известно, че в Германия също се добива петрол - например край малкото градче Варенхолц в Долна Саксония. Само, че тамошният петрол едва ли си заслужава името - той се състои до 98 % от вода. От 60-те години насам добивът на петрол в Германия намалява.

Концерните подължават да цедят залежите

Това се отнася и до много по-значителни петролодобивни райони в САЩ, Русия, Иран, Мексико и Венецуела, където количествата добиван петрол последователно намаляват. Геолози твърдят, че вече е достигнат максимумът на световния добив.

През февруари Международната енергийна агенция в Париж предупреди за задаваща се нова петролна криза, породена от недостига на суровината, която би могла да бъде още по-драматична от сегашната финансова криза. Главният икономист на агенцията Фатих Бирол казва:

"За да се компенсират намаляващите петролни залежи, би трябвало да открием четири нови страни като Саудитска Арабия и то, без да увеличаваме нивото на потребление."

Според Бирол големите петролни находища в Канада също не са изход от ситуацията, защото там петролът е примесен с пясък. За отделянето му се изразходват огромни количества питейна вода и електроенергия. На всичкото отгоре тези "петролни пясъци" биха могли да осигуряват едва 8 % от световните потребности. Затова Фатих Бирол формулира апела си съвсем категорично: "Трябва да изоставим петрола, преди той да ни изостави."

Практиката обаче сочи друго - според Международната енергийна агенция може да се очаква дори повишаване на търсенето. Професорът по геология Волфганг Блендингер сравнява жаждата на света за петрол със зависимостта от наркотици:

"Нещата са дори още по-лоши. Човек, зависим от дрогата, все пак има възможност да се откаже от нея, докато ние в момента нямаме такава възможност."

Близо 70 на сто от петрола в момента се ползва от автомобилите. Автомобилни концерни като Фолксваген предполагат, че бензинът и дизелът ще останат основни суровини на пазара за поне още 20 години. Като се абстрахираме от автомобили, самолети и кораби, близо 90 на сто от всички произвеждани в света продукти се базират пряко или непряко върху петрола.