Водата в София е една от най-добрите за пиене не само у нас, но и в Европа.
Това съобщи в ефира на БНР Теодора Тодорова от Дирекция "Експлоатация и поддръжка" в Софийска вода.

Тя посочи, че данните за нейния състав се актуализират в зависимост от подадените сигнали за проверка, а освен това се извършва и редовен мониторинг.

По два до три сигнала месечно за качеството на водата се проверяват от експертите на "Софийска вода", уточни Тодорова. Тя обясни, че гражданите могат да проверят каква вода пият в раздел "Бързи връзки, качество на водата" на сайта на компанията:

Самата проверка се извършва в рамките на час-два от момента, в който е постъпил сигнал, след което, ако се окаже, че има някакво доловимо отклонение в качеството, се взема проба.

Относно фактът, че данните за състава на водата в София са от последните 6 месеца на миналата година, Тодорова уточни, че "Софийска вода" няма нормативно изискване да публикува ежедневни данни. „Защото няма никакви колебания в показателите, които да е необходимо ние да отразяваме ежедневно и от друга страна, защото нямаме постъпили сигнали, свързани с оплаквания по отношение на качеството на водата, които да инициират разследване в някакъв район или публикуване отделно на допълнителна информация".

Компанията контролира водата по разпределителната мрежа на 78 пункта.