От РЗС представиха обещаните документи за председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов, от които според представителите на партията личи, че Иванов е получил 400 000 лв. по личната си банкова сметка през декември 2007г.

По думите на лидера на РЗС Яне Янев, по това време Андрей Иванов вече е председател на Столичния общински съвет, но не е отразил този особено голям доход в данъчната си декларация. От РЗС са убедени, че Андрей Иванов не е заплатил и данъци върху тази сума.

Сред представените от РЗС документи има изпълнителен лист, издаден от Софийски районен съд през февруари 2005г. въз основа на който фирма „Искра 21" трябва да заплати на Андрей Иванов сумата от 140 000 евро и над 5 000 лв. разноски по делото.

Парите са преведени по личната банкова сметка на Иванов през декември 2007г. Крайната сума, която Иванов получил, заедно с лихвите, начислени към момента, е 400 000 лв.

Емил Василев от РЗС коментира, че освен „най-обикновен долен лъжец", Андрей Иванов е извършител и на данъчни престъпления.

Емил Василев обясни, че „Искра 21" в момента е акционерно дружество, което възниква въз основа на кооперация със същото име. Кооперацията е основана през 1921г. В момента „Искра 21" е обединение на дребни търговци на столичния кооперативен пазар в Люлин, поясни още той.. Сумата от 400 хиляди лева е била служебно удържана от банковите сметки на „Искра 21".

Според РЗС, шефът на СОС е извършил и документна измама. Емил Василев обясни, че изпълнителен лист на запис на заповед се издава единствено въз основа на оригинал на запис на заповед. От РЗС са направили справка и са установили, че по въпросното дело в СРС няма оригинал на запис на заповед, какъвто би трябвало да се пази в документите по делото.

Там има сравнително качествено цветно копие на изпълнителен лист на запис на заповед за 100 000 евро и груб фалшификат на документа, с който се разпорежда на Иванов да бъдат разплатени още 40 000.

Оригиналният документ е при изпълнителния директор на „Искра 21", с когото представители на партията са се срещнали. От РЗС обясниха, че е вероятно Андрей Иванов и шефът на „Искра 21" да са имали някакви сметки за уреждане, но са го направили преди завеждането на делото в районния съд.

Според консерваторите, Андрей Иванов е запазил копие на документа, с който са били уредени взаимоотношенията им. Години по-късно, копието е било фалшифицирано и въз основа на него е осъдил „Искра 21".

Изпълнителният директор на фирмата не е бил уведомен за изхода на делото, посочи Емил Василев, пояснявайки, че става въпрос за едностранно производство, което се е водило по съкратена процедура.

Сметките на „Искра 21" са запорирани и не е имало как парите да не бъдат изплатени на Андрей Иванов. От РЗС все още нямат информация за това дали председателят на съдебния състав е знаел, че работи с фалшиви документи, или не. От партията не казаха дали решението на съда е било обжалвано.

Яне Янев коментира, че вероятно делото е заведено като отмъщение, след като Андрей Иванов е загубил правото си на строеж върху свои терени в кооперативния пазар на „Люлин".

Припомняме, че на предишна пресконференция от РЗС съобщиха, че към тях са се обърнали собственици на търговски обекти от пазара в Люлин, които извършвали дейност върху въпросната земя и били тормозени от непрекъснати проверки.

Яне Янев обяви, че Андрей Иванов е имал и срещи с хора от организираната престъпност и с едни от най-известните „столични мутри". По думите на лидера на РЗС, председателят на СОС искал да изнудва бизнесмени да му прехвърлят имоти и пари. Емил Василев коментира, че всички членове на бандата на „Наглите" взети заедно нямат тази наглост, която демонстрира Андрей Иванов.

От РЗС обявиха, че до сряда ще внесат при премиера Бойко Борисов тези документи и още четири нови, касаещи измами и груби закононарушения, извършени от шефа на СОС.

Янев коментира, че дясната ръка на Цветан Цветанов толкова се е самозабравил и се е обвързал с „бандитски схеми", които нямат аналог и от началото на прехода.

През следващата седмица от РЗС ще обявят данни за сериозни финансови измами от човек, заемащ висша държавна длъжност и назначен на нея лично от Цветан Цветанов в отсъствието на премиера Бойко Борисов. Става въпрос за т.нар „лява ръка" на Цветанов.