Израел и Хизбула са съгласни да преговарят за освобождаване на отвлечените израелски войници чрез посредничеството на ООН.

Това съобщи генералният секретар на ООН Кофи Анан при посещението си в Саудитска Арабия, част от обиколката му в региона, предаде АП.

Анан се е съгласил да се включи чрез свой представител в усилията за освобождаване на войниците - инцидентът, който стана повод за избухването на конфликта между бойците на Хизбула и израелската армия в Ливан.

По време на пресконференцията в Джида обаче Анан не е уточнил дали ролята му ще се съсредоточи върху предложението на Хизбула за размяна на затворници срещу свободата на войниците.

Досега Хизбула нееднократно обяви, че ще освободи двамата войници само ако в замяна Израел се съгласи да освободи арабски затворници, държани в Израел.

Тел Авив нееднократно подчертаваше, че за него освобождаването на отвлечените войници не подлежи на договаряне, като отказваше да приеме каквито и да било условия по този въпрос.
Това би бил първият публичен знак от израелска страна, че е съгласен на непреки контакти с бойците на групировката за освобождаване на своите войници.