Случаят с изчезването на тефтерите на Филип Златанов е пример за дисфункции в нашето правосъдие. Това заяви лидерът на БСП Михаил Миков на пресконференция след редовното заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Миков коментира случая със скандално изчезналото тефтерче на Филип Златанов по повод журналистически въпрос, свързан с медийното преекспониране и упражняването на натиск върху главния прокурор Сотир Цацаров.

Миков намери за странно медиите да питат политиците дали нещо се преекспонира.

Според социалиста самият факт на изчезване е много тежко доказателство за функционирането на съдебната система у нас. "Политическият прочит на това тефтерче е част от това, което интересува обществото", смята Миков.

Той констатира, че все още Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси съществува във формулата "Златанов". Миков продължи с това, че комисията все още функционира по закона "Фидосова", когато Залатанов бе избран "уж на тайно гласуване". Според лидера на социалистите това са индикации, по които ЕК ще оценява напредъка на страната ни.

Оценките на докладите никак няма да бъде лека, е прогнозата на Миков. Според него общественото мнение се отклонява постоянно с различни приоми и тактики. Като пример той посочи, че вече го кандидатират за президентски избори.

"Никой в България не може да търси защита от свободата на словото", заяви социалист номер 1 и допълни - нито Парламентът, нито МС, дори когато се чувстват оскърбени, нито представителите на съдебната власт.