Българският културно-просветен център „Аз Буки Веди" към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна" започва записване на ученици за учебната 2012/2013 г.

Центърът е създаден през 2008 г. и днес работи в градовете Одеса, Измаил, Иличевск и Болград. Учениците са предимно бесарабски българчета, на които им се предоставя възможност да запазят връзката с България чрез изучаване на български език и литература, история и география на България.

Отделно внимание се отделя на изучаване и развитие на народни традиции и обичаи. Към културно-просветният център са образувани танцови, вокални и художествени формации. Сред випускниците има студенти в българските университети, съобщават от центъра.

По думите на Юрий Граматик, Президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна", първоначално „Аз Буки Веди" започва да работи в Одеса. Една от причините за създаването на проекта е била липсата на образователни средища за българчета в големия град.

Днес, в 35 училища в Одеска област, където живее компактно българско население, изучаването на български език и литература са включени в училищната програма като редовна или факултативна дисциплина. Според Юрий Граматик обаче едно или двучасово изучаване седмично на български език и литература е недостатъчно за качественото усвояване на материала.

„Украинското законодателство днес позволява на българите да ползват родния си език като регионален в определени райони. Една от възможностите, които се откриват е ползването на българския език в органите на местната власт, коментира Граматик.

По думите му обаче, към този момент реализацията на това право е доста сложна поради незнанието на литературен български език. Това е така, защото до 1989 запазването и развитието на българския език е ставало извън класните стаи и се е предавало от родители на деца.

Юрий Граматик е категоричен, че въпросната ситуация трябва да послужи като индикатор за властите в България, че има нужда от преразглеждане на политиката за развитие на българския език в чужбина поотделно за всяка страна.