В една от залите на 69-то училище в София е възникнал проблем с изпита по български език и литература за кандидатстване в гимназиите, предаде БНР.

На изпита учениците писаха върху глава от романа „Под игото". Според родители на децата им не е казано, че трябва да направят преразказа от името на героя Бай Марко.

Според тях учителката Виолета Вълчева е казала на децата да пишат преразказа от името на неутрален разказвач. Тя категорично е отрекла това.

„Думата неутрален дори не мога да си позволя да я кажа. Моята техническа грешка беше единствено, че не подписах подробния преразказ на дидактическата задача от името на Бай Марко. Едно от децата ме попита в какво глаголно време и аз казах, както е според изискванията, подходящо глаголно време."

Началникът на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева, която е била уведомена за случая, обеща, че ако при разсекретяването на изпитните работи се установи, че децата, положили изпит в тази зала, са работили от името на неизвестен разказвач, писмените им работи ще бъдат преразгледани.