Приблизително около 2,6 млрд. лева годишно харчим за цигари. Данните са на база продажбата на тютюн в бандерол.
Малко по-малко, но пак над 2 млрд. лева даваме за лекарства и над 2 млрд. лева годишно плащаме за алкохол.

Въпреки това според д-р Кунчо Трифонов консумацията на лекарства у нас на глава от население е една от най-ниските в Европа. За пример - гърците пият 10 пъти повече хапчета. Доктор Трифонов обаче смята, че гърците се лекуват по-добре от нас.
Заради отлагане или забавяне на медикаментозно лечение за последните 5 години два пъти са се увеличили хоспитализациите у нас.

За сметка на медикаментозното лечение, българина обръща сериозно внимание на парафармацията, биолечението и хомеопатията. Причините за тези тенденции са икономически. Освен това, д-р Кунчо Трифонов е категоричен: „Българският пациент доплаща много, изключително много".

Родните хапове обаче са сред най-евтините в Европейския Съюз. У нас са най-евтините оригинални медикаменти, както и генерици. По отношение на генеричните лекарства обаче експертите са убедени, че те ще поскъпват, защото фармацевтичната индустрия се развива изключително добре.
Тепърва на пазара ще навлизат иновативни и високоефективни генерици, от които обаче не можем да очакваме да са евтини.

Навлизането на генеричните медикаменти на пазара бележи естествен ръст. През 1989 година в България под 1% от лекарствения пазар е оригинален. 99% от медикаментите са били генерични. Увеличава се употребата на така наречените оригинални хапчета, чийто достъп до родния пазар с годините е станал по-достъпен след разпада на Източния блок.

И все пак, въпреки че пием най-евтините лекарства в ЕС, ДДС върху родните хапове е най-висок в общността - 20%. В Естония ДДС върху медикаментите е 5%, в Испания е 4%.

Макроикономистите са скептични относно въвеждането на диференцираната ставка върху лекарствата. Позитивното за пациентите е че 584 лекарствени продукта са с намалени цени през 2012 год. Тези данни представи проф. Генка Петрова от фармацевтичния факултет към Медицинския университет в София.

При 64 лекарства поевтиняването през миналата година е с 50 или средно с между 20 и 50 % са поевтинели 3/4 от хаповете в позитивния лекарствен списък. През тази година цената е намалена при 974 лекарствени продукта, като при 203 медикамента поевтиняването е с 50%.